Εαρινό Εξάμηνο 2023-2024 – Ώρα έναρξης 20.00*
Σας καλωσορίζουμε στα Σεμινάρια της Τετάρτης του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας για το Εαρινό εξάμηνο 2023-2024.
Τα σεμινάρια γίνονται διαδικτυακά και είναι ανοιχτά στο κοινό.
* Το σεμινάριο της 1ης Μαρτίου 2024 θα ξεκινήσει στις 19.30.
Σεμινάριο Τετάρτη 15 Μαΐου 2024
Για να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο Απαιτείται Εγγραφή
Σύνδεσμος Εγγραφής ΕΔΩ
Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής θα λάβετε προσωπικό σύνδεσμο στο e-mail σας τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσετε για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
14 Φεβρουαρίου
Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Ανάλυσης του πολιτικού λόγου, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ
Ιστορικές και ανθρωπολογικές συμβολές στην μελέτη του λαϊκιστικού φαινομένου
Ο Γιάννης Σταυρακάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο «Ανάλυση του πολιτικού λόγου». Ασχολείται ερευνητικά με τη σύγχρονη πολιτική θεωρία (με έμφαση στις ψυχαναλυτικές και μετα-στρουκτουραλιστικές προσεγγίσεις) και με την ανάλυση της ιδεολογίας και του πολιτικού λόγου στις κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας (με έμφαση στη μελέτη της πολιτικής οικολογίας, του λαϊκισμού και του αντιλαϊκισμού, της μετα-δημοκρατίας, αλλά και των σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών). Στις κυριότερες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι μονογραφίες Lacan and the Political (Routledge, 1999· Ψυχογιός, 2008), The Lacanian Left (Edinburgh University Press/State University of New York Press, 2007· Σαββάλας 2012), Λαϊκισμός: Μύθοι, στερεότυπα και αναπροσανατολισμοί (ΕΑΠ, 2019) και η επιμέλεια του συλλογικού τόμου, The Routledge Handbook of Psychoanalytic Political Theory (Routledge, 2020).
1 Μαρτίου 2024 (ώρα έναρξης: 19.30)
Κώστας Τζιάρας, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ
Γυναίκες στα δικαστήρια του Μεσοπολέμου
Ο Κώστας Τζιάρας είναι ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Πρόσφατα εκδόθηκε σε βιβλίο η διδακτορική του διατριβή με τίτλο Το Κόκκινο και το γκρίζο: Φτώχεια και πολιτική στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου. Το παρόν ακαδημαϊκό έτος εργάζεται ως διδάσκων σε ΜΠΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
13 Μαρτίου
Λένα Λιάπη, Μεταδιδάκτωρ του ΕΚΠΑ και Επίτιμη εντεταλμένη έρευνας (Honorary Research Fellow) στο πανεπιστήμιο του Keele
Συνωμοσίες και πόλεμοι λέξεων: αναζητώντας την κοινή γνώμη στην πρώιμη νεότερη Ευρώπη.
Η Λένα Λιάπη σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο University of York, με αντικείμενο τις απεικονίσεις ληστών και απατεώνων στο φθηνό τύπο της Αγγλίας κατά τον 17ο αιώνα. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του York, του Sheffield, του Aberdeen, του Leeds και του Keele και έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία (Roguery in Print: Crime and Culture in Early Modern London, Boydell & Brewer, 2019), καθώς και μία σειρά άρθρων και κεφαλαίων σχετικά με τον τύπο, τις ειδήσεις και το έγκλημα στην πρώιμη νεότερη Ευρώπη.
27 Μαρτίου
Γιώργος Περτσάς, Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ), ΕΚΠΑ
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα ως κρατικός μετασχηματισμός: κοινωνικοτεχνικές διαστάσεις και τεχνοπολιτικές συνέπειες
Ο Γιώργος Περτσάς είναι διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ. Στη διατριβή του εστίασε στην εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στο ελληνικό κράτος και στους θεσμικούς και οργανωτικούς μετασχηματισμούς που αυτή επιφέρει. Η έρευνα του άντλησε από ποικίλα ακαδημαϊκά πεδία, με κύριο αυτό των Σπουδών Επιστήμης-Τεχνολογίας-Κοινωνίας. Έχει σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέρονται περιλαμβάνονται η σχέση τεχνολογίας και πολιτικής στα ψηφιακά περιβάλλοντα, η κρατική θεωρία και οι σύγχρονες θεωρήσεις περί διακυβέρνησης, η ιστορία της τεχνολογίας και η πολιτική θεωρία στον 20ο αιώνα. Πρόσφατη δημοσίευση: «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση των Ιατρών: Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης E-Prescription», Νεύσις 29 (2), 2023.
3 Απριλίου
Μαριλένα Πατεράκη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Ζώντας ως cyborg σώμα: Χρονικότητες και πρακτικές γύρω από τη σύζευξη βιολογικού-τεχνολογικού στη νόσο Πάρκινσον
Η Μαριλένα Πατεράκη είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο Experiencing Deep Brain Stimulation (DBS) in Greece: Between Curative Imaginary and Bionic Incorporation (2022). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη σχέση αναπηριών και τεχνολογιών, και οι μελέτες της αντλούν από τα πεδία STS, Κριτικές Σπουδές Αναπηρίας και τη Μεταφαινομενολογία. Έχει διδάξει ως ακαδημαϊκή υπότροφος στο ΙΦΕ, έχει συνεργαστεί με το πρόγραμμα NormaStim, Project SPHERE (CNRS/University Paris Diderot-Paris Pantheon-Sorbonne, USPC) που μελετά το DBS, και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και εργαστήρια. Πρόσφατη δημοσίευση: «Bringing care and maintenance under the same skin: deep brain stimulation and temporalities of care», Cahiers François Viète, III (15), 2023.
10 Απριλίου
Μανόλης Τζανάκης, Αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της ασθένειας και των ιατρικών θεσμών, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Διερευνώντας υποβρύχιες κοινωνικές πρακτικές: μια ιστορική εθνογραφία των καταδύσεων αναψυχής στην Ελλάδα (1950-σήμερα)
Ο Μανόλης Τζανάκης έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και κοινωνιολογία, και είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα κοινωνιολογίας της ψυχικής υγείας και κοινωνιολογίας των σπορ αναψυχής, αντικείμενα τα οποία προσεγγίζει με τη χρήση ποιοτικών μεθόδων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα. Έχει επιμεληθεί, μαζί με τον Αντώνη Λιοδάκη και τη Βίκυ Τσούρτου, το συλλογικό τόμο Τέχνη και ψυχιατρική (ΕΠΕΚΕΙΝΑ/Focus on Health, 2007) μαζί με τη Σεβαστή Τρουμπέτα και τη Λήδα Παπαστεφανάκη το συλλογικό τόμο Διερευνώντας τις κοινωνικές σχέσεις με όρους υγείας και ασθένειας (Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2013) και μαζί με την Αίγλη Χατζούλη και τον Γιώργο Αλεξιά, τον συλλογικό τόμο Σώμα υπό επιτήρηση. Ηθικές και πολιτικές συνδηλώσεις της ιατρικής τεχνολογίας και της κοινωνικής φροντίδας (Πεδίο, 2014). Είναι συγγραφέας των βιβλίων Πέραν του Ασύλου. Η κοινοτική ψυχιατρική και το ζήτημα του υποκειμένου (Αθήνα, Συνάψεις, 2008), Ψυχική ασθένεια και σύγχρονες πρακτικές του εαυτού. Μια μαρτυρία ζωής (Πεδίο, 2012) και Scuba Diving Practices in Greece. A Historical Ethnography of Technology, Self, Body and Nature (Palgrave Macmillan, 2024).
17 Απριλίου
Βαγγέλης Σαράφης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Από τους αριθμούς στους θεσμούς: οι γραφειοκρατικές προϋποθέσεις των δημόσιων οικονομικών της Επανάστασης του ’21
Ο Βαγγέλης Σαράφης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Ακολούθησε σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2023 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας ΕΚΠΑ με θέμα που αφορά τη συγκρότηση δημοσιονομικών θεσμών κατά την Επανάσταση του 1821. Για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής έλαβε υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών. Παράλληλα, έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά έργα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ και διατελεί μέλος της επιστημονικής εταιρείας ΕΜΝΕ-περ. Μνήμων.
24 Απριλίου
Φαίη Ζήκα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ
Ο κήπος: Μεταξύ τοπικής καλλιέργειας και παγκοσμιοποιημένου τοπίου
Η Φαίη Ζήκα είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τις αισθήσεις και το χρώμα, ζητήματα ταυτότητας και φύλου, τη σχέση τέχνης και φύσης, τα νέα μέσα και τις καλλιτεχνικές τους εφαρμογές, τη σχέση της φιλοσοφίας με τις τέχνες και τις επιστήμες. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε καταλόγους εκθέσεων. Η μονογραφία της Απορία τέχνες και σκέψεις κατεργάζεται κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα (2018). Έχει επιμεληθεί το βιβλίο του David Batchelor Χρωμοφοβία (Άγρα, 2013), τον κατάλογο της έκθεσης Απουσία (Νήσος, 2013), τις συλλογές κειμένων Τέχνη, Σκέψη, Ζωή: Η αισθητική φιλοσοφία του Αλέξανδρου Νεχαμά (Οκτώ, 2014) και Εκδοχές του κήπου (Νήσος, 2021).
15 Μαΐου
Νίκος Κοκκομέλης, Επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ανεστραμμένοι Κόσμοι
Ο Νίκος Κοκκομέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι και το 2009 υπήρξε research fellow στο Balliol College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 2015 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris IV – Sorbonne. Υπό την καθοδήγηση των καθηγητών François Hartog και Gérard Ferreyrolles, η έρευνά του στράφηκε στη μελέτη της ιστορίας της ιστοριογραφίας και των κλασικών θεωριών της ρητορικής και της λογοτεχνικής κριτικής. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη γαλλική και αγγλική ιστοριογραφία (16ος-18ος αιώνας), την ιστορία και τη θεωρία των αφηγηματικών ειδών, την ιστορία των ιδεών και των πολιτισμικών πρακτικών. Από το 2015 έχει διδάξει ιστορία και ιστοριογραφία της πρώιμης νεότερης Ευρώπης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Υπήρξε διδακτορικός και μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΙΚΥ και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Η μονογραφία του Ιστορίες της Αυλής: Ιστοριογραφία, θεσμοί και κοινωνία στη Γαλλία του 17ου αιώνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας. Από τον Νοέμβριο του 2021 είναι Επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.