Κουργιώτης Πάνος

Διδάσκων σύμφωνα με την πράξη “Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού”

Ο Πάνος Κουργιώτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις του Μεσογειακού Χώρου στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2001 – 2005) και Αραβική Γλώσσα και Πολιτισμό στο ίδιο τμήμα, καθώς και στο Ινστιτούτο Bourguiba της Τύνιδας και στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού σε ειδικά προγράμματα εκμάθησης της Αραβικής σε αλλοδαπούς φοιτητές μεταξύ 2001 – 2007. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Πολιτικής Ανάλυσης ΑΠΘ (2007 – 2009) με ειδίκευση στην πολιτική ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Κύπρος, Μέση Ανατολή). Το 2013 υποστήριξε με επιτυχία την διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Μορφές Επανίδρυσης του Ισλάμ τη Νεότερη και Σύγχρονη Εποχή – η εμφάνιση των Ισλαμικών Οργανώσεων» στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

Το 2015 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών κι Ανατολικών Σπουδών ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Στα πλαίσια των ανατιθέμενων καθηκόντων ήταν η επικουρική διδασκαλία και οι εισηγήσεις σε σχετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος που αφορούν στο Ισλάμ και τη Μέση Ανατολή. Από το 2015 έως σήμερα διδάσκει την Αραβική Γλώσσα στο ίδιο Τμήμα. Η μεταδιδακτορική του έρευνα διήρκησε δύο χρόνια και αφορούσε στην αμφισημία των μεταρρυθμιστικών discourses (al-islāh) στο αραβικό Ισλάμ. Έχει εκδώσει μια Αραβική Γραμματική και μια ιστορική μελέτη υπό τον τίτλο: «η πρώτη νιότη του Ισλαμισμού: ανακαλύπτοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τον κόσμο της».

Από το 2020 διδάσκει το μεταπτυχιακό μάθημα Εισαγωγή στην Αραβική Γλώσσα & Πολιτισμό στο ΕΑΠ, ενώ το εαρινό εξάμηνο του 2021 συνεργάστηκε με το Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου του ανατέθηκε η διδασκαλία των μαθημάτων Ανθρωπολογία του Ισλάμ & Ισλάμ και Πολιτική.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και η αρθρογραφία του εστιάζουν στην αποικιοκρατία, την παράδοση και τη νεωτερικότητα, τις σχέσεις εθνικισμού – θρησκευτικών κινημάτων στη Μέση Ανατολή, στα κόμματα, τις οργανώσεις και τις διεθνείς σχέσεις του Αραβικού Κόσμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ιράν, Τουρκίας, Κεντρικής Ασίας, Ανατολικής Μεσογείου.

Επικοινωνία

Προπτυχιακά Μαθήματα

Δεν βρέθηκαν μαθήματα

Μεταπτυχιακά Μαθήματα

Μαθήματα που έχουν διδαχθεί

Προπτυχιακά Μαθήματα

Δεν βρέθηκαν μαθήματα

Μεταπτυχιακά Μαθήματα

Δεν βρέθηκαν μαθήματα