Η Μιμήνα Πατεράκη είναι ακαδημαϊκή υπότροφος στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάσκει Πολιτική Ανθρωπολογία & Ειδικά Ζητήματα Ανθρωπολογίας του Πολιτικού. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Ανθρωπολογία του Χορού από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΣΕΦΑΑ). Διδάσκει Ανθρωπολογία του Αθλητισμού καθώς και Ανθρωπολογία του Σώματος & του Φύλου σε μεταπτυχιακό επιπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και επιμελείται ως σύμβουλος καθηγήτρια μεταπτυχιακές διατριβές. Έχει διδάξει Ανθρωπολογία της Επιτέλεσης, Πολιτική Ανθρωπολογία, Ανθρωπολογία & Περιβάλλον, Αστική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης έχει διδάξει Ιστορία Χορού και Εθνοχορολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΣΕΦΑΑ). Έχει διδάξει χορό σε συλλόγους και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει σκηνοθετήσει επιτελέσεις επί σκηνής καθώς επίσης έχει σχεδιάσει τοπικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές πολιτικές. Εργάζεται είκοσι πέντε χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα είναι διαχειρίστρια έργων (κυκλική οικονομία, βιωσιμότητα ενέργειας, ψηφιακός μετασχηματισμός κ.α.) στην επιτελική Διεύθυνση Έρευνας, Ανάπτυξης & Προγραμματισμού του Δήμου Κορυδαλλού.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις επιτελέσεις στον δημόσιο πολιτισμό (χορός, κινηματογράφος, ΜΜΕ) σε σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα (Ελλάδα, Βαλκάνια, Μεσόγειος). Έχει μελετήσει εθνικοποιητικές διαδικασίες όπως η πολιτισμική οικειότητα και η πολιτισμική εγγύτητα και έχει εστιάσει στη ρητορική της νοσταλγίας, της παρωδίας, της αυθεντικότητας και της πολιτισμικής κληρονομιάς. Η διδακτορική της έρευνα διενεργήθηκε στον Κορυδαλλό Αττικής δίνοντας έμφαση στην μελέτη του εθνικισμού και της οικονομικής κρίσης ως πολιτικές έννοιες μέσα από τον κινηματογράφο και τον χορό. Στο πλαίσιο αυτό έχει προσεγγίσει τον κινηματογράφο και τον χορό ως πεδία όπου οπτικοποιούνται και ενσαρκώνονται δημόσιοι, πολιτικοί λόγοι δίνοντας έμφαση στην τοπική ρητορική των πολιτών αναφορικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Πρόσφατα, έχει μελετήσει τις εθνικές & ευρωπαϊκές πολιτικές αναφορικά με την κυκλική οικονομία δίνοντας έμφαση στις εναλλακτικές εκφράσεις της έννοιας του πολίτη. Παράλληλα έχει δώσει έμφαση στις εμπειρίες του σώματος εστιάζοντας σε διαφορετικές συναισθηματικές ποιότητες του ιλίγγου. Μελετώντας τον χορό ως ενσαρκωμένη κοινωνική πρακτική προσεγγίζει αντίστοιχες πρακτικές στο πλαίσιο του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής εστιάζοντας στις σχέσεις αθλητισμού και εθνικισμού, στις έμφυλες ιεραρχικές σχέσεις και τις διαφορετικές εκφάνσεις βίας. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά και τα αγγλικά για την Ανθρωπολογία και έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις των εργασιών της σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.