Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τα κυριότερα θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα που θέτει η έρευνα για το φύλο στην ανθρωπολογία και την ιστορία, και ασχολείται με τη διερεύνηση του φύλου ως αναλυτικού εργαλείου για την πληρέστερη κατανόηση ζητημάτων που σχετίζονται με την πολιτική, τη γλώσσα, τη μετανάστευση, τον υλικό πολιτισμό, τη σεξουαλικότητα, το έγκλημα και την ποινική δικαιοσύνη, τη βία, την εργασία και τον πόλεμο. Στόχος του είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση με εξειδίκευση στις σπουδές φύλου. Οι απόφοιτες/τοι θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σημερινών πολυπολιτισμικών κοινωνιών, συμβάλλοντας στην προώθηση της αρχής της ισότητας στη βάση της ετερότητας σε όλους τους τομείς. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα το οποίο συνθέτει την Κοινωνική Ανθρωπολογία, την Ιστορία και την Κοινωνιογλωσσολογία.
Ένα επιπλέον καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος συνιστούν οι θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις που συνδυάζουν τις γνώσεις από μη δυτικές κοινωνίες και πολιτισμούς σε θέματα φύλου, με τον ανάλογο διάλογο που διεξάγεται στη χώρα μας γύρω από τα ίδια θέματα. Συνεπώς, τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του ΠΜΣ είναι η διεπιστημονική προσέγγιση την οποία εφαρμόζει ο εξ ορισμού διαπολιτισμικός του προσανατολισμός, καθώς και η έμφαση στις ποιοτικές κυρίως μεθόδους έρευνας και ιδιαίτερα στην εθνογραφική και ιστορική προσέγγιση.
Ειδικότερα το ΠΜΣ στοχεύει στο:
- Να εισαγάγει τις/ους φοιτήτριες/ές στους κυριότερους σύγχρονους προβληματισμούς για το φύλο στους διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και πεδία.
- Να συμβάλει στην κατανόηση του έμφυλου χαρακτήρα των κοινωνικών σχέσεων και αντιλήψεων σε καίριους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
- Να παράσχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς όπου διαμορφώνονται οι πολιτικές της ισότητας και του φύλου.
- Να συνδέσει τις παρεχόμενες γνώσεις με τις διεθνείς εξελίξεις στις σχετικές επιστήμες, ερευνητικές κατευθύνσεις και ειδικότητες.
Ενδεικτική βιβλιογραφία
- Έφη Αβδελά. 2010. «Η ιστορία του φύλου στη Ελλάδα: Από τη διαταραχή στην ενσωμάτωση;». Στο Βενετία Καντσά, Βασιλική Μουτάφη, Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (επιμ.), Φύλο και κοινωνικές επιστήμες στη σύγχρονη Ελλάδα. Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 89–117.
- Αθηνά Αθανασίου (επιμ.). 2006. Φεμινιστική θεωρία και πολιτισμική κριτική. Αθήνα: Νήσος.
- Leora Auslander. 2014. ‘Deploying material culture to write the history of gender and sexuality: the example of clothing and textiles’ Clio. Women, Gender, History, τ. 40 (2):171-195 (Making Gender with Things) https://doi.org/10.4000/cliowgh.716
- Δήμητρα Βασιλειάδου, Γιάννης Γιαννιτσιώτης, Ανδρονίκη Διαλέτη, Γιώργος Πλακωτός. 2019. «Ανδρισμοί και ιστορία: η ιστοριογραφία μιας σχέσης». Στο Ανδρισμοί: Αναπαραστάσεις, υποκείμενα και πρακτικές από τη μεσαιωνική μέχρι τη σύγχρονη περίοδο. Αθήνα: Gutenberg, 11–101.
- Δήμητρα Βασιλειάδου, Γλαύκη Γκότση (επιμ.). 2019. Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα. Αθήνα: Θεμέλιο, 13–209.
- Eλεάνα Γιαλούρη (επιμ.). 2013. Υλικός Πολιτισμός: η ανθρωπολογία στη χώρα των πραγμάτων. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Κώστας Γιαννακόπουλος (επιμ.). 2006. Σεξουαλικότητα: Θεωρίες και πολιτικές της ανθρωπολογίας. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Γλαύκη Γκότση, Ανδρονίκη Διαλέτη, Ελένη Φουρναράκη (επιμ.). 20025. Το φύλο στην ιστορία: Αποτιμήσεις και παραδείγματα. Αθήνα: Ασίνη.
- Κώστας Κανάκης (επιμ.). 2011. Γλώσσα και σεξουαλικότητα: Γλωσσολογικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις. Αθήνα: Εικοστός Πρώτος.
- Κώστας Κανάκης. 2022. «Γλώσσα, φύλο και σεξουαλικότητα». Στο Διονύσης Γούτσος & Σπυριδούλα Μπέλλα (επιμ.), Κοινωνιογλωσσολογία. Αθήνα: Gutenberg, 163-197.
- Αλεξάνδρα Μπακαλάκη. 1994. Ανθρωπολογία, γυναίκες και φύλο. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.