ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, η επιτυχής εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και η συγκέντρωση 75 πιστωτικών μονάδων (ECTS), οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
- Μαθήματα: Δέκα (10) ECTS ανά μάθημα
- Εκπόνηση ιστορικής έρευνας και παρουσίασή της σε ειδικό επιστημονικό εργαστήριο: Δέκα (10) ECTS
- Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας: Δεκαπέντε (15) ECTS.
Στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους οι φοιτητές/τριες παρακολουθούν συνολικά πέντε υποχρεωτικά μαθήματα, τρία στο χειμερινό και δύο στο εαρινό εξάμηνο. Σε περίπτωση που φοιτητής ή φοιτήτρια αποτύχει σε μάθημα, μπορεί να επανεξετασθεί στο μάθημα αυτό άπαξ στην αμέσως επόμενη εξεταστική περίοδο, ήτοι την περίοδο του Ιουνίου για τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου και την περίοδο του Σεπτεμβρίου για τα μαθήματα του εαρινού.
Διευκρινίσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις και την αξιολόγηση των φοιτητών/τριών δίνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών και στην ιστοσελίδα του κάθε προσφερόμενου μαθήματος.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Στο εαρινό εξάμηνο και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου του Προγράμματος προβλέπεται η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το αντικείμενο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πρέπει να έχει ερευνητικό χαρακτήρα. Η έκτασή της θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 15.000 λέξεων.
Ο/Η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια έχει δικαίωμα υποβολής θέματος το εαρινό εξάμηνο. Η προκαταρκτική επιλογή θέματος και επιβλέποντα γίνεται εντός ενός μηνός από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου. Από 1 έως 15 Μαίου ο/η φοιτητής/τρια υποβάλλει αίτηση προς τη Γραμματεία του ΠΜΣ, στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο/η προτεινόμενος/η επιβλέπων/ουσα και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας. Η Γραμματεία του ΠΜΣ προωθεί την αίτηση στην Συντονιστική Επιτροπή, η οποία εισηγείται σχετικά στη Συνέλευση του Τμήματος.
Για να εγκριθεί η εργασία, ο/η μεταπτυχιακός/η φοιτητής/τρια οφείλει α) να παρουσιάσει προφορικά το σχέδιο ανάπτυξής της και τις ερευνητικές υποθέσεις εργασίας σε επιστημονικό εργαστήριο-συνάντηση που διοργανώνεται από το ΠΜΣ κάθε Ιούνιο, και β) να την υποστηρίξει μετά την ολοκλήρωσή της ενώπιον της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, ο/η φοιτητής/τρια δεν έχει δικαίωμα υποστήριξης της διπλωματικής εργασίας εάν δεν έχει βαθμολογηθεί επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα του ΠΜΣ.
Μετά το πέρας της προβλεπόμενης περιόδου συγγραφής της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας και έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του/της επιβλέποντος/ουσας, οι φοιτητές/τριες υποβάλλουν ηλεκτρονικώς ή εντύπως την εργασία τους στη Γραμματεία και στα Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Εάν η εργασία δεν έχει υποβληθεί ολοκληρωμένη μέχρι τη λήξη της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου, παρέχεται αυτοδίκαια η δυνατότητα υποβολής της μέχρι το τέλος της επόμενης εξεταστικής περιόδου (περίοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου).
Εκτός από τη συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και τις αρχές ακαδημαϊκής δεοντολογίας, κατά την αξιολόγηση της διπλωματικής εργασίας λαμβάνονται υπόψη τα εξής: α) ο τρόπος ανάπτυξης του θέματος και διάρθρωσης της εργασίας, β) η χρήση των κατάλληλων μεθοδολογικών και θεωρητικών προσεγγίσεων, γ) ο τρόπος ανάλυσης των πρωτογενών πηγών και της δευτερογενούς βιβλιογραφίας, δ) ο βαθμός συνομιλίας με την τρέχουσα επιστημονική συζήτηση στη θεματική της διπλωματικής εργασίας, ε) η ποιότητα της ανάλυσης και της σύνθεσης, στ) η ποιότητα του λόγου, ζ) η χρήση των υποσημειώσεων, και η) η εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών για τις βιβλιογραφικές αναφορές στις υποσημειώσεις και τη βιβλιογραφία.
Στην περίπτωση αρνητικής κρίσης εργασίας που υποβλήθηκε κατά την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου υπάρχει η δυνατότητα επανυποβολής της, έως το τέλος της αμέσως επόμενης εξεταστικής περιόδου (περίοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου), αφού βελτιώσει την εργασία ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης μετά τη δεύτερη υποβολή, ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια αποκλείεται από τη χορήγηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Δεν υπάρχει δυνατότητα επανυποβολής για όσες εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι τη λήξη της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου αλλά παραπέμφθηκαν αυτοδίκαια στην επόμενη εξεταστική περίοδο. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια αποκλείεται από τη χορήγηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Η εξέταση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας περιλαμβάνει ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο και τη δημόσια παρουσίασή της.
Δίδακτρα και Υποτροφίες
Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες υποχρεούνται στην καταβολή τελών φοίτησης. Το ύψος των προβλεπόμενων τελών φοίτησης για το σύνολο του προγράμματος καθορίζεται στο ποσό των τετρακοσίων (400) ευρώ.
Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται κατά την εγγραφή του/της φοιτητή/τριας και η δεύτερη δόση στην έναρξη του 2ου εξαμήνου, σε ημερομηνίες που ορίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή και κοινοποιούνται από τη Γραμματεία.
Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείρισή τους.
Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες οφείλουν να εξοφλούν εγκαίρως όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Σε περίπτωση διαγραφής, το μέρος των τελών φοίτησης που έχει καταβληθεί δεν επιστρέφεται.
Εγγεγραμμένοι φοιτητές/φοιτήτριες του ΠΜΣ δύνανται να φοιτούν δωρεάν εφόσον πληρούν τα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια του άρθρου 86 του Ν. 4957/2022. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του δικαιώματος δωρεάν φοίτησης λόγω οικονομικών ή κοινωνικών κριτηρίων είναι η πλήρωση προϋποθέσεων αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στην κατοχή βαθμού ίσου ή ανώτερου του επτάμιση με άριστα στα δέκα (7,5/10), εφόσον η αξιολόγηση στον βασικό τίτλο σπουδών που προσκομίζεται για την εισαγωγή στο ΠΜΣ έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη δεκάβαθμη κλίμακα αξιολόγησης Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) της ημεδαπής, άλλως το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται αναλογικά σύμφωνα με την εκάστοτε κλίμακα αξιολόγησης, εφόσον ο προσκομιζόμενος τίτλος σπουδών έχει χορηγηθεί από Ίδρυμα της αλλοδαπής
Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που φοιτούν δωρεάν δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά ακαδημαϊκό έτος. Αν, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό του αριθμού των δικαιούχων απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης προκύπτει δεκαδικός αριθμός, γίνεται στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα. Αν ο αριθμός των δικαιούχων απαλλαγής υπερβαίνει το ποσοστό της παρούσας, οι δικαιούχοι επιλέγονται με σειρά φθίνουσας κατάταξης έως τη συμπλήρωση του αριθμού.
Η υποβολή των αιτήσεων για τη δωρεάν φοίτηση ανά ΠΜΣ σύμφωνα με το παρόν πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής των φοιτητών στο ΠΜΣ.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’ αριθ. 108990/Ζ1/08.09.2022 Υ.Α.:
- Η χρήση του δικαιώματος απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης παρέχεται αποκλειστικά για τη φοίτηση σε ένα (1) Π.Μ.Σ. που οργανώνεται από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής.
- Δεν δικαιούνται απαλλαγής όσοι λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή.
- Οι πολίτες τρίτων χωρών δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης σε ΠΜΣ.