Η Νταϊάννα Τράκα έλαβε το διδακτορικό της στην ανθρωπολογία το 1981 από το Μichigan State University των ΗΠΑ. Αμερικανίδα υπήκοος ελληνικής καταγωγής ήρθε αρχικά στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει έρευνα στο πεδίο της ιατρικής ανθρωπολογίας στο νησί της Ρόδου. Αργότερα και μέχρι το 1997 υπήρξε Διευθύντρια στον τομέα Ανθρωπολογία της Υγείας στο Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας στην Αθήνα. Στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπηρέτησε ως διδάσκουσα με σύμβαση 407 και στη συνέχεια ως Καθηγήτρια Ιατρικής Ανθρωπολογίας για είκοσι σχεδόν χρόνια από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως τη συνταξιοδότησή της το 2010. Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής και ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας της συμμετείχε μεταξύ άλλων στην ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση της περιγεννετικής φροντίδας και τεχνολογίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1983-85), ήταν εθνική συντονίστρια ευρωπαϊκού προγράμματος για τη διαχείριση του τοκετού (1985-87), ενώ υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη τεσσάρων ευρωπαϊκών δράσεων για την διεπιστημονική και ποιοτική έρευνα της χρήσης φαρμάκων (1988-2000). Η Νταϊάννα Τράκα εισήγαγε το πεδίο της ανθρωπολογίας της υγείας στην Ελλάδα και επέβλεψε με προσοχή την
εγκαθίδρυση και διάδοσή του μέσα από το δικό της ερευνητικό έργο και τις έρευνες των υποψήφιων διδακτόρων που επέβλεπε.
Συνάδελφοι και μαθητές της θα τη θυμόμαστε πάντα για τη συμβολή της στην επιστημονική έρευνα, το διερευνητικό και συνεργατικό της πνεύμα, καθώς και τη φροντίδα και προσοχή με την οποία επέβλεπε τους/τις φοιτητές/ήτριες της.
Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας επιθυμεί να εκφράσει στους οικείους της και ειδικά στον γιο της Woody White τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να τιμήσει την συνάδελφο Νταϊάννα Τράκα τόσο για την παρουσία και συμβολή της στο Τμήμα όσο και για τη σημαντική επιστημονική της συνεισφορά.