Αποχαιρετώντας τη Βασιλική Γαλανή-Μουτάφη

Αποχαιρετώντας τη Βασιλική Γαλανή-Μουτάφη

Ακολουθήστε μας

Με πολύ μεγάλη λύπη το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποχαιρετά την αγαπημένη μας συνάδελφο, δασκάλα, και φίλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασιλική Γαλανή-Μουτάφη, που έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 65 ετών τα ξημερώματα της 3ης Αυγούστου 2022.

H Βασιλική Γαλανή-Μουτάφη υπηρέτησε με αφοσίωση και από θέσεις ευθύνης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το 1989 μέχρι σήμερα. Η ακαδημαϊκή της διαδρομή υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την ιστορία του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας όσο και με το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς ήταν ενταγμένη στο διδακτικό προσωπικό από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος και του Πανεπιστημίου. Επί σειρά συναπτών ετών η Βασιλική Γαλανή-Μουτάφη δίδασκε στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών καθώς και στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών «Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία» και «Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία», ενώ έχει διδάξει για πολλά χρόνια στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού». Παράλληλα, με τα διδακτικά της καθήκοντα άσκησε σημαντικό διοικητικό έργο ως Κοσμητόρισσσα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθύντρια του ΠΜΣ «Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία».

Με προπτυχιακές σπουδές στη Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία στο Queens College του Πανεπιστημίου της πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY) και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Graduate School του ίδιου Πανεπιστημίου, το οποίο της απένειμε και το Διδακτορικό Δίπλωμα, η Βασιλική Γαλανή-Μουτάφη εστίασε τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται και δημοσιεύσεις σε ζητήματα οικονομικής ανθρωπολογίας, ανθρωπολογίας του τουρισμού, και κοινωνικής αλλαγής. Υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του κοινωνικού μετασχηματισμού σε τοπικές κοινωνίες του Αιγαίου (κυρίως στα νησιά Χίος και Σάμος), της πολιτισμικής αλλαγής και επαναδιαπραγμάτευσης των τοπικών ταυτοτήτων, -κυρίως με αναφορά στην εργασία, το φύλο και την κατανάλωση-, ενώ το έργο της έχει εμπνεύσει τόσο τους φοιτητές και τις φοιτήτριές της όσο και μεγάλο αριθμό ερευνητών/τριών που ασχολούνται με παρόμοια ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά της είχε επικεντρωθεί σε θέματα παραγωγής, κατανάλωσης και συμβολικής εννοιολόγησης τοπικών προϊόντων όπως η μαστίχα στη Χίο και το κρασί στη Σάμο, σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, -οικοτουρισμός και πολιτισμικός τουρισμός-, και σε νέες μορφές επιχειρηματικότητας σε αγροτικές περιοχές. Γεννημένη στο Κοκκάρι Σάμου και ζώντας τα τελευταία τριάντα χρόνια στη Θερμή Λέσβου η Βασιλική Γαλανή-Μουτάφη αφιέρωσε την έρευνά της στα νησιά του Αιγαίου.

Το σεβασμό και τη βαθιά γνώση για το αντικείμενό της, τη χαρά της ανθρωπολογικής αναζήτησης, και το ήθος στην έρευνα μοιράστηκε απλόχερα με τους φοιτητές και τις φοιτήτριές της και στους τρεις κύκλους σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), ενώ ως αφοσιωμένη δασκάλα και ερευνήτρια έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών ειδίκευσης.

Στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, -οι συνάδελφοι, οι φοιτητές και οι φοιτήτριές της, τα μέλη διοικητικού προσωπικού-, θα θυμόμαστε πάντα με μεγάλη αγάπη και απεριόριστη εκτίμηση τη Βασιλική. Η απώλειά της αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και η μνήμη της θα παραμείνει ανεξίτηλη.