Ο Νικόλαος Όλμα είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (2018), όπου εστίασε στους τρόπους με τους οποίους η αλληλεπίδραση των κατοίκων με τις αστικές υποδομές διευκολύνεται από, και ταυτόχρονα παράγει, ενσωματωμένη μνήμη στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Η τρέχουσα ερευνητική του δραστηριότητα εξετάζει τις διαδικασίες γνώσης που αφορούν στη ζωή με ραδιενεργά υπολείμματα ουρανίου στο Μάιλουου-Σουου, μία κωμόπολη στο νότιο Κιργιζστάν όπου κατά τη Σοβιετική εποχή γινόταν εξόρυξη ουρανίου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του σχετίζονται με την οικονομική και την περιβαλλοντική ανθρωπολογία και συγκεκριμένα με την κοινωνική αλλαγή, το μετα-σοσιαλισμό, τον εξορυκτισμό, την παραγωγή γνώσης και άγνοιας, τη ρύπανση και την τοξικότητα, τις υποδομές, καθώς και την άτυπη κινητικότητα.
Έχει διδάξει στο Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (Γερμανία), στο Freie Universität Berlin (Γερμανία) και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (Δανία). Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Leibniz-Zentrum Moderner Orient (Βερολίνο, Γερμανία) και στο Max Planck Institute for Social Anthropology (Χάλλε, Γερμανία), και ως επισκέπτης ερευνητής στο Deutsches Bergbau-Museum/Leibniz Research Museum for Geo-resources (Μπόχουμ, Γερμανία), στο American University of Central Asia (Μπισκέκ, Κιργιζστάν) και στο University of Cambridge (Ηνωμένο Βασίλειο). Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνια εθνογραφική επιτόπια έρευνα στο Κιργιζστάν, στο Ουζμπεκιστάν και στην Πολωνία. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνικών Ανθρωπολόγων (EASA), της Γερμανικής Ένωσης Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας (DGSKA), του Συλλόγου Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σπουδών Κεντρικής Ασίας (ESCAS). Είναι επίσης μέλος της τετραμελούς συντονιστικής ομάδας του δικτύου Anthropology of Economy (AnthEcon) της EASA, ενώ συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα “Anthropogenic Environments in the Future Tense: Loss, Change, and Hope in Post-Soviet Industrial Landscapes (ANTHEFT)” στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Αυστρία), καθώς και στο διεθνές ερευνητικό δίκτυο CityIndustries (https://cityindustries.org/).