ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαδικτυακά Σεμινάρια της Τετάρτης – Χειμερινό εξάμηνο 2023-2024

Διαλέξεις - Ημερίδες - Συνέδρια

Διαδικτυακά Σεμινάρια της Τετάρτης – Χειμερινό εξάμηνο 2023-2024

Χειμερινό Εξάμηνο 2023-2024 – Ώρα έναρξης 20.30*

Σας καλωσορίζουμε στα Σεμινάρια της Τετάρτης του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας για το Χειμερινό εξάμηνο 2023-24.

Τα σεμινάρια γίνονται διαδικτυακά και είναι ανοιχτά στο κοινό.

*Το σεμινάριο της 22ης Νοεμβρίου θα ξεκινήσει στις 20.00.

Το προγραμματισμένο για την Τετάρτη 20.12.2023 σεμινάριο δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω ασθένειας της ομιλήτριας.
Σεμινάριο Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 

Για να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο Απαιτείται Εγγραφή
Σύνδεσμος Εγγραφής ΕΔΩ
Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής θα λάβετε προσωπικό σύνδεσμο στο e-mail σας τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσετε για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


18 Οκτωβρίου

Κωνσταντίνος Ηροδότου, Διδάσκων στο ΠΜΣ «Φιλοσοφία», Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Το σχήμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και η περίπτωση του Ιβάν Σελιμίνσκη (1799-1867)

Περίληψη

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είναι ιστορικός, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris 8 Vincennes-à-Saint-Denis. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, Φιλοσοφία (Master), καθώς και Ψυχανάλυση (Maîtrise και Master), στο Πανεπιστήμιο Paris 8 Vincennes-à-Saint-Denis. Τελευταία έκδοση: Βάνα Νικολαϊδου-Κυριανίδου – Κωνσταντίνος Ηροδότου (επιμ.), Οι Εβραίοι στον κόσμο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης του 1821, Καπόν, Αθήνα 2022.


25 Οκτωβρίου

Μαρία Παντελέου, Επισκέπτρια ερευνήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

“Ο κορωνοϊός είναι άλλη μια κρίση για ‘μας”: Νοηματοδοτήσεις «κρίσεων» και εργασιακές στρατηγικές αντιμετώπισης Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα από το 1990 έως το 2023

Περίληψη

Η Μαρία Παντελέου είναι Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) του eCampus University (Università degli Studi eCampus), ενώ παράλληλα διδάσκει Κοινωνιολογία – Επικοινωνιολογία στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού Ξηράς. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία (2010) στο ομώνυμο Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές (2012) και διδακτορικές (2021) της σπουδές. Στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής διεξήγαγε μακρόχρονη (2015-2018) πολυ-τοπική επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα και την Αλβανία, εστιάζοντας σε ζητήματα πολιτισμικών κινητικοτήτων, εργασιακών και συγγενειακών σχέσεων και πρακτικών Αλβανών/ίδων μεταναστών/τριών και μη μεταναστών/τριών από τη δεκαετία του 1990 έως και τη δεκαετία του 2010. Στην παρούσα έρευνά της εξετάζει, από ανθρωπολογική σκοπιά, τις εργασιακές και συγγενειακές σχέσεις και πρακτικές των ίδιων Αλβανών/ίδων μεταναστών/τριών στις συνθήκες της πανδημικής «κρίσης» στην Ελλάδα.


1 Νοεμβρίου

Daniela Danna, Researcher, Department of Human and Social Sciences, University of Salento, Italy

What is surrogacy? The legal institution and the meaning of its wording

Η Daniela Danna, διδάκτορας Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Τρέντο (Università degli studi di Trento), είναι Ερευνήτρια στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σαλέντο. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της συγκαταλέγονται τα βιβλία Procreation and population in historical social science, Anthem Press, Λονδίνο-Νέα Υόρκη 2021, Il peso dei numeri. Teorie e dinamiche della popolazione, Asterios, Τεργέστη 2019, Maternità. Surrogata?  Asterios, Τεργέστη 2017, Fare un figlio per altri è giusto… (Falso)! , Laterza, Ρώμη-Μπάρι 2017, και Contract Children. Questioning Surrogacy, Ibidem, Στουτγάρδη 2015.


15 Νοεμβρίου

Γιάννης Κτενάς, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, ΕΚΠΑ

Ο Max Weber σε μια (αναδρομική;) συζήτηση με την κοινωνική ανθρωπολογία

Περίληψη

Ο Γιάννης Κτενάς είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991, σπούδασε νομικά στην ίδια πόλη και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πολιτικής φιλοσοφίας και κοινωνικής θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, απ’ όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα. Έχει εργαστεί ως επισκέπτης ερευνητής στο Institut für die Wissenschaften vom Menschen στη Βιέννη και έχει διδάξει κοινωνική θεωρία και επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο ΕΚΠΑ. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Kaboom, ενώ το βιβλίο του Το πρόβλημα της θεμελίωσης των αξιών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.


22 Νοεμβρίου (ώρα έναρξης: 20.00)

Νικόλας Πίσσης, Επίκουρος καθηγητής της Ιστορίας της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Τμήμα Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιονίου

Η Μεγάλη Εκκλησία, η Μοσχοβία και η κρίση του 17ου αιώνα

Ο Νικόλας Πίσσης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 2017 υποστήριξε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου τη διδακτορική του διατριβή, η οποία εκδόθηκε το 2020 με τίτλο Russland in den politischen Vorstellungen der griechischen Kulturwelt 1645-1725, Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen. Από το 2008 δίδαξε νεοελληνική ιστορία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και από το 2012 ως το 2022 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο του ίδιου ιδρύματος Episteme in Bewegung. Wissenstransfer von der Alten Welt bis in die Frühe Neuzeit. Από τον Οκτώβριο του 2022 είναι επίκουρος καθηγητής της Ιστορίας της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.


29 Νοεμβρίου

Κώστας Γαλανόπουλος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Οι Παπαγκένο. Εθνολογία και φιλοσοφία κατά τον 19ο αιώνα και το παράδειγμα του Καρλ Μαρξ.

Περίληψη

Ο Κώστας Γαλανόπουλος είναι διδάκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου τού Αιγαίου.


13 Δεκεμβρίου

Σταμάτης Αμαριανάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης

Όνειρα φτιαγμένα από μπετόν: Η εθνικοποίηση της ελληνικής οικονομικής κρίσης

Ο Σταμάτης Αμαριανάκης είναι οικονομικός ανθρωπολόγος. Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης όπου συμμετείχε σαν ερευνητής στο ερευνητικό project “Grassroots Economics: Meaning, Project and Practice in the Pursuit of Livelihood” (GRECO) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Κοινωνική & Πολιτισμική Ανθρωπολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διεξάγει εκτενές εθνογραφικό έργο στην Ελλάδα εστιάζοντας στις σχέσεις εργασίας-κεφαλαίου και στους οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς, στις διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής αλληλεγγύης και του κοινωνικού διχασμού, σε μοντέλα και εγχειρήματα βιοπορισμού, σε καταναλωτικές πρακτικές και στην διασύνδεσή τους με την οργάνωση του νοικοκυριού, της συγγένειας και των κοινωνικών δικτύων. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η Πολιτική Οικονομία, η Ανεπίσημη/Άτυπη Οικονομία, η Οικονομική Αλληλεγγύη, η Κατανάλωση, η Αποβιομηχάνιση και η Επιχειρηματικότητα. Έχει διδάξει  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


20 Δεκεμβρίου

Λένα Λιάπη, Μεταδιδάκτωρ του ΕΚΠΑ και Επίτιμη εντεταλμένη έρευνας (Honorary Research Fellow) στο Πανεπιστήμιο του Keele

Συνωμοσίες και πόλεμοι λέξεων: αναζητώντας την κοινή γνώμη στην πρώιμη νεότερη Ευρώπη.

Η Λένα Λιάπη σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο University of York, με αντικείμενο τις απεικονίσεις ληστών και απατεώνων στο φθηνό τύπο της Αγγλίας κατά τον 17ο αιώνα. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του York, του Sheffield, του Aberdeen, του Leeds και του Keele και έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία (Roguery in Print: Crime and Culture in Early Modern London, Boydell & Brewer, 2019), καθώς και μία σειρά άρθρων και κεφαλαίων σχετικά με τον Τύπο, τις ειδήσεις και το έγκλημα στην πρώιμη νεότερη Ευρώπη.


18/10/2023
20/12/2023
8:30 μμ