Το μάθημα παρουσιάζει εθνογραφικές μελέτες που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και τις άλλες κοινωνίες της νότιας Ευρώπης, με άξονα τη διαπολιτισμική σύγκριση. Οι πρώτες ενότητες αναφέρονται στην ιστορία της εθνογραφικής έρευνας στον συγκεκριμένο χώρο, ως προς τις μεθοδολογικές τάσεις και τις εξειδικεύσεις σε αντικείμενα και πεδία ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια παρουσιάζονται πιο αναλυτικά τα αντικείμενα στα οποία εστιάζεται η ανθρωπολογική έρευνα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ευρώπης, όπως οι μορφές και οι πολιτισμικές σημασίες της συγγένειας και της οικιακής ομάδας, οι ιδεολογίες των φύλων, τα σύμβολα και οι πολιτισμικές διαστάσεις της θηλυκότητας και του ανδρισμού, η λαϊκή θρησκεία, η σεξουαλικότητα, οι πολιτισμικές δυναμικές του πολιτικού, η συγκρότηση της νεοελληνικής πολιτισμικής και εθνικής ταυτότητας, ο εθνικισμός, η τοπική ταυτότητα, οι αισθήσεις και τα συναισθήματα, το προσφυγικό και η κρίση χρέους.
Θεματικές ενότητες
1η Ενότητα: Βασικοί σταθμοί στην ανθρωπολογική προσέγγιση της ελληνικής κοινωνίας και των κοινωνιών της νότιας Ευρώπης. Ο καθοριστικός ρόλος της έννοιας του φύλου στην ανανέωση των ερευνητικών ενδιαφερόντων και στον εμπλουτισμό των μεθοδολογικών εργαλείων. Το τοπίο της εθνογραφικής έρευνας σήμερα. Μεθοδολογικές τάσεις, εξειδικεύσεις σε αντικείμενα και πεδία ενδιαφέροντος. Κατ’ οίκον ανθρωπολογία.
2η Ενότητα: Η εθνογραφία των «σύνθετων» κοινωνιών. Η εθνογραφία της Μεσογείου. Η έννοια της «πολιτισμικής περιοχής». Η Μεσόγειος ως «πολιτισμική περιοχή»: Κριτική θεώρηση.
3η Ενότητα: Η παράδοση του βρετανικού δομολειτουργισμού στη Μεσόγειο. Συγγένεια και αξιακό σύστημα στους Σαρακατσάνους. Η «ολιστική» εθνογραφία του John Campbell και η εισαγωγή της ανθρωπολογικής προβληματικής στη μελέτη της ελληνικής κοινωνίας.
4η Ενότητα: Οικιακός και δημόσιος χώρος. Συμπληρωματικές και εναλλακτικές σφαίρες κοινωνικής δράσης. Η συγκρότηση του οικιακού χώρου: «Σπίτι», «νοικοκυριό», «οικογένεια». Μορφές γάμου, μεταγαμήλιας εγκατάστασης, μεταβίβασης της περιουσίας και του ονόματος. Τοπικές διαφοροποιήσεις ως προς τη δομή και το πολιτισμικό περιεχόμενο της συγγένειας και της οικογένειας. Οικογένεια, ηθικοί κώδικες και έμφυλοι ρόλοι. Η συγγένεια ως ιδίωμα.
5η Ενότητα: Ανθρωπολογία και ιστορία. Ανθρωπολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις της οικιακής οργάνωσης. Μορφές οικογένειας και συγγενειακών δομών. Κληρονομιά, μεταβιβάσεις, προίκα.
6η Ενότητα: Ανθρωπολογία των γυναικών και ανθρωπολογία των φύλων στην ελληνική εθνογραφία. Η μελέτη των σχέσεων των φύλων και της κατά φύλα ανισότητας. Η μελέτη της θέσης των γυναικών και η προβληματική για το φύλο ως σύμβολο. Κοινωνικοί ρόλοι και πολιτισμικές σημασίες. Ιδεολογίες του φύλου. Γυναίκες και έμφυλη ταυτότητα. Γυναικεία δράση στον οικιακό χώρο και έξω απ’ αυτόν. Η σφαίρα της λαϊκής θρησκείας.
7η Ενότητα: Άνδρες και έμφυλη ταυτότητα. Η δράση των ανδρών και ο συμβολισμός του φύλου σε εξω-οικιακά πλαίσια. Ο κόσμος του καφενείου: Συλλογικότητα, ανταγωνισμός και πρακτικές αυτονομίας. Έμφυλες τελεστικές πρακτικές (ποτό, κέρασμα, τραγούδι) και η πολιτισμική κατασκευή των συναισθημάτων. Εναλλακτικές στρατηγικές της ταυτότητας.
8η Ενότητα: Σεξουαλικότητα. Κοινωνικό φύλο, σώμα και κοινωνική ευταξία.
9η Ενότητα: Εθνογραφία του πολιτικού. Κράτος και τοπικές κοινωνίες. Το πελατειακό φαινόμενο. Πολιτικές σχέσεις, κοινωνικο-οικονομικός μετασχηματισμός, ιστορία και διαπραγμάτευση της ταυτότητας. Το εθνοτικό φαινόμενο στην Ελλάδα, η συζήτηση για το μακεδονικό ζήτημα και για τις μειονοτικές ομάδες. Η εθνογραφική μελέτη του εθνικού και του εθνοτικού φαινομένου.
10η Ενότητα: Η ανθρωπολογική προσέγγιση της πολιτισμικής ταυτότητας στην ελληνική κοινωνία. Ανθρωπολογία, ιστορία και λαογραφία. Οι πολιτικές χρήσεις της «παράδοσης», της «ιστορίας» και του «πολιτισμού». Η συμμετοχή της λαογραφίας, της ιστοριογραφίας και της λογοτεχνίας στην επινόηση της ελληνικότητας.
11η Ενότητα: Τοπική ταυτότητα. Η συμβολική κατασκευή της κοινότητας. Συμβολισμοί και τελετουργικές επιτελέσεις της εντοπιότητας. «Αναβίωση» της «παράδοσης», τουρισμός και ανανοηματοδότηση του τοπικού.
12η Ενότητα: Ανθρωπολογία των αισθήσεων, του προσώπου και των συναισθημάτων. Η πολιτισμική κατασκευή της πρόσληψης. Αισθήσεις, συναισθήματα και μνήμη. Ο συμβολισμός των αισθητηριακών και συναισθηματικών εμπειριών.
13η Ενότητα: Ελλάδα, νότια Ευρώπη και κρίση χρέους.
14η Ενότητα: Πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Mαθησιακά Aποτελέσματα: Με την ολοκλήρωση των διαλέξεων και τη μελέτη του υλικού του μαθήματος οι φοιτητές και οι φοιτήτριες:
- θα έχουν έρθει σε επαφή με την πλούσια διεθνή ανθρωπολογική παραγωγή για ποικιλία θεματικών που αφορούν την εθνογραφία της Ελλάδας και της νότιας Ευρώπης.
- θα έχουν εξοικειωθεί με έννοιες κλειδιά και κάποια από τα πιο σημαντικά αναλυτικά σχήματα που διαμόρφωσαν το πεδίο.
- θα έχουν αναπτύξει ερευνητικές δεξιότητες μέσα από την ανάλυση και επεξεργασία βιβλιογραφικών πηγών και θα έχουν εξοικειωθεί με διαφορετικά είδη εθνογραφικών τεκμηρίων.
- θα μπορούν να σχεδιάζουν τη δική τους βιβλιογραφική έρευνα με γνώμονα τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, να συνθέτουν πρωτότυπες εργασίες και να ανταποκρίνονται σε σχόλια κριτικής ανάγνωσης.
Γενικές Ικανότητες:
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
- Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών.
- Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα.
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
- Handman, Marie-Elisabeth. 1987 [1983]. Βία και πονηριά: Άντρες και γυναίκες σ’ ένα ελληνικό χωριό. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Salamone, S.D. 1989. Ο Διωγμός: Η δημιουργία μιας νησιώτικης ελληνικής κοινότητας και η προσφυγική της κληρονομιά. Αθήνα.
- Danforth, Loring. 1994. Τα Αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών. Αθήνα: Πλέθρον.
- Σερεμετάκη, Κ. Νάντια. 1994 [1991]. Η τελευταία λέξη (στης Ευρώπης τα άκρα): Δι-αίσθηση, θάνατος, γυναίκες. Αθήνα: Νέα σύνορα- Λιβάνη.
- Μπουσχότεν, Ρίκη Βαν. 1997. Ανάποδα χρόνια: Συλλογική μνήμη και ιστορία στο Ζιάκα Γρεβενών (1900-1950). Αθήνα: Πλέθρον.
- Cowan, Jane. 1998 [1990]. Η πολιτική του σώματος: Χορός και κοινωνικότητα στη βόρεια Ελλάδα. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Herzfeld, Michael. 2002 [1982]. Πάλι δικά μας:Λαογραφία, ιδεολογία και η διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Herzfeld, Michael. 1998 [1987]. Η ανθρωπολογία μέσα από τον καθρέφτη: Κριτική εθνογραφία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Danforth, Loring. 1999 [1997]. Η Μακεδονική διαμάχη: Ο εθνικισμός σε έναν υπερεθνικό κόσμο. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Βέικου, Χριστίνα. 1998. Κακό Μάτι: Η Κοινωνική Κατασκευή της Οπτικής Επικοινωνίας. Αθήνα: Ελληνικά γράμματα.
- Παπαγεωργίου, Δημήτρης. 1998. Μια «άλλη» Κυριακή: «Τρέλα» και «αρρώστια» στα ελληνικά γήπεδα. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής.
- Dubisch. Jill. 2000 [1995]. Το θρησκευτικό προσκύνημα στη σύγχρονη Ελλάδα: Μια εθνογραφική προσέγγιση. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Καλπουρτζή, Εύα. 2001. Συγγενικές σχέσεις και στρατηγικές ανταλλαγών: Το παράδειγμα της Νάξου τον 17ο αιώνα. Αθήνα: Ελληνικά γράμματα.
- Loizos, Peter. 2001 [1981]. Χρονικό της κυπριακής προσφυγιάς. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Vernier, Bernard. 2001 [1991]. Η κοινωνική γένεση των αισθημάτων: Πρωτότοκοι και υστερότοκοι στην Κάρπαθο. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Καρακασίδου, Αναστασία. 2000 [1997]. Μακεδονικές ιστορίες και πάθη 1870-1990. Αθήνα: Οδυσσέας.
- Καυταντζόγλου, Ρωξάνη Λ. 2001. Στη σκιά του ιερού βράχου: Τόπος και μνήμη στα Αναφιώτικα. Αθήνα: Ελληνικά γράμματα.
- Παπαγαρουφάλη, Ελένη. 2002. Δώρα ζωής μετά θάνατον: Πολιτισμικές εμπειρίες. Αθήνα: Ελληνικά γράμματα.
- Καλπουρτζή, Εύα. 2002. Για τη Γαλαζιανή και για τον σκλάβο: Δοκιμές ιστορικής εθνογραφίας. Αθήνα: Ελληνικά γράμματα.
- Τσαντηρόπουλος, Άρης. 2004. Η βεντέτα στη σύγχρονη ορεινή κεντρική Κρήτη. Αθήνα: Πλέθρον.
- Κουρούκλη, Μαρία. 2008. Έργα και ημέρες στην Κέρκυρα: Ιστορική ανθρωπολογία μιας τοπικής κοινωνίας. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Οικονόμου, Λεωνίδας. 2008. Η κοινωνική παραγωγή του αστικού χώρου στη μεταπολεμική Αθήνα: Η περίπτωση της Βούλας. Αθήνα: Ελληνικά γράμματα.
- Αμπατζή, Λιόπη. 2009. Ποτό για παρέα : Σεξουαλική διασκέδαση στη σύγχρονη Ελλάδα. Αθήνα: Κέδρος.
- Παπαγεωργίου, Βασιλική. 2011. Από την Αλβανία στην Ελλάδα: Τόπος και ταυτότητα, διαπολιτισμικόττητα και ενσωμάτωση. Αθήνα: Νήσος.
- Χατζούλη, Αίγλη. 2012. Θαλασσαιμικές ζωές : Βιολογική διαφορά, κανονικότητα, βιοκοινωνικότητα: Μια ανθρωπολογική προσέγγιση. Αθήνα: Πατάκης.
- Παπαγαρουφάλη, Ελένη. 2013. Ήπια διπλωματία : Διεθνικές αδελφοποιήσεις και ειρηνιστικές πρακτικές στη σύγχρονη Ελλάδα Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Πανουργιά, Νένη. 2013. Επικίνδυνοι πολίτες: Η ελληνική αριστερά και η κρατική τρομοκρατία. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Gallant, Thomas W. 2014. Η εμπειρία της αποικιακής κυριαρχίας: Πολιτισμός, ταυτότητα και εξουσία στα επτάνησα, 1817 – 1864. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Herzfeld, Michael. 2015. Πολιτισμική οικειότητα: Κοινωνική ποιητική στο έθνος-κράτος.
- Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Μπρούσκου, Αίγλη. 2015. “Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου”: Η διακίνηση των παιδιών στην Ελλάδα του 20ού αιώνα: Το παράδειγμα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη : Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.).
- Οικονόμου, Λεωνίδας. 2015. Στέλιος Καζαντζίδης: Τραύμα και συμβολική θεραπεία στο λαϊκό τραγούδι. Αθήνα: Πατάκης.
- Van Boeschoten, Riki and Loring M. Danforth. 2015. Παιδιά του ελληνικού εμφυλίου: Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Ρόμπου-Λεβίδη, Μαρίκα. 2016. Επιτηρούμενες ζωές: Μουσική, χορός και διαμόρφωση της υποκειμενικότητας στη Μακεδονία. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
(Στις οποίες θα αναφερθούμε στη διάρκεια των μαθημάτων)
- Friedl, Ernestine. 1962. Vasilika: A Village in Modern Greece. New York: Holt, Rinehart and Winston, Inc.
- Campbell, John. 1964. Honour, Family, and Patronage: A Study of Institutions and Moral Values in a Greek Mountain Community. New York and Oxford: Oxford University Press.
- Du Boulay, Juliet. 1974. Portrait of a Greek Mountain Village. Oxford: Clarendon Press.
- Danforth, Loring and Alexander Tsiaras. 1982. The Death Rituals of Rural Greece. Princeton, N.J.: Princeton University Press.
- Herzfeld, Michael. 1985. The Poetics of Manhood: Contest and Identity in a Cretan Mountain Village. Princeton, N.J.: Princeton University Press.
- Danforth, Loring M. 1989. Firewalking and Religious Healing: The Anastenaria of Greece and the American Firewalking Movement. Princeton, N.J.: Princeton University Press.
- Hirschon, Renee. 1989. Heirs of the Greek Catastrophe: The Social Life of Asia Minor Refugees in Piraeus. Oxford: Clarendon Press.
- Herzfeld, Michael. 1991. A Place in History: Social and Monumental Time in a Cretan Town. Princeton, N.J.: Princeton University Press.
- Stewart, Charles. 1991. Demons and the Devil: Moral Imagination in Modern Greek Culture. Princeton, N.J.: Princeton University Press.
- Panourgia, Neni. 1995. Fragments of Death, Fables of Identity: An Athenian Anthropography. Madison: University of Wisconsin Press.
- Sutton, David E. 1998. Memories Cast in Stone: The Relevance of the Past in Everyday Life. London: Berg.
- Sutton, David E. 2001. Remembrance of Repasts. London: Berg.
- Yalouri, Eleana. 2001. The Acropolis: Global Fame, Local Claim. London: Berg.
- Keil, Charles and Angeliki Vellou Keil. 2002. Bright Balkan Morning: Romani Lives and the Power of Music in Greek Macedonia. Photographs by Dick Blau, Soundscapes by Steven Feld. Middletown: Wesleyan University Press.
- Theodossopoulos, Dimitrios. 2003. Troubles with Turtles: Cultural Understandings of the Environment in a Greek Island.
- Paxson, Heather. 2004. Making Modern Mothers: Ethics and Family Planning in Urban Greece. Berkeley: The University of California Press.
- Green, Sarah F. 2005. Notes from the Balkans: Locating Marginality and Ambiguity on the Greek-Albanian Border. Princeton, N.J.: Princeton University Press.
- Stewart, Charles. 2012. Dreaming and Historical Consciousness in Island Greece. Cambridge, Mass.: Harvard University Press.
- Bampilis, Tryfon. 2013. Greek Whisky: The Localization of a Global Commodity. Oxford: Berghahn Books.
- Cabot, Heath. 2014. On the Doorstep of Europe: Asylum and Citizenship in Greece. Philadelphia: The University of Pennsylvania Press.
- Knight, Daniel M. 2015. History, Time, and Economic Crisis in Central Greece. London: Palgrave Macmillan.
ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
(Στις οποίες θα αναφερθούμε στη διάρκεια των μαθημάτων)
- Pitt-Rivers, Julian. 1971 [1954]. The People of the Sierra. Chicago: The University of Chicago Press.
- Halpern, Joel M. and Barbara Kerewsky Halpern. 1972. A Serbian Village in Historical Perspective. New York: Holt, Rinehart and Winston, Inc.
- Loizos, Peter. 1975. The Greek Gift: Politics in a Cypriot Village. Oxford: Basil Blackwell.
- Brandes, Stanley. 1980. Metaphors of Masculinity: Sex and Status in Andalusian Folklore. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.
- Zonabend, Francoise. 1984 [1980]. The Enduring Memory: Time and History in a French Village. Manchester: Manchester University Press.
- Pina-Cabral, Joao de. 1986. Sons of Adam, Daughters of Eve: The Peasant Worldview of the Alto Minho. Oxford: Clarendon Press.
- Abu-Lughod, Lila. 1986. Veiled Sentiments: Honor and Poetry in a Bedouin Society. Berkeley: University of California Press.
- Abu-Lughod, Lila. 1993. Writing Women’s Worlds: Bedouin Stories. Berkeley: University of California Press.
- Cole, Sally. 1991. Women of the Praia: Work and Lives in a Portuguese Coastal Community. Princeton, N.J.: Princeton University Press.
- Collier, Jane Fishburne. 1997. From Duty to Desire: Remaking Families in a Spanish Village. Princeton, N.J.: Princeton University Press.
- Kligman, Gail. 1988. The Wedding of the Dead: Rital, Poetics, and Popular Culture in Transylvania. Berkeley: University of California Press.
- Delaney, Carol. 1991. The Seed and the Soil: Gender and Cosmology in Turkish Village Society. Berkeley: University of California Press.
- Argyrou, Vassos. 1996. Tradition and Modernity in the Mediterranean: The Wedding as Symbolic Struggle. Cambridge: Cambridge University Press.
- Sugarman, Jane C. 1997. Engendering Song: Singing and Subjectivity at Prespa Albanian Weddings. Chicago: University of Chicago Press.
- Pipyrou, Stavroula. 2016. The Grecanici of Southern Italy: Governance, Violence, and Minority Politics. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
- Ταυτότητες και φύλο στη σύγχρονη Ελλάδα: Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις. Παπαταξιάρχης, Ευθύμιος και Θεόδωρος Παραδέλλης, επιμ. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη και Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
- Ανθρωπολογική θεωρία και εθνογραφία: Σύγχρονες τάσεις. Γκέφου-Μαδιανού, Δήμητρα, επιμ. Αθήνα: Ελληνικά γράμματα.
- Ανθρωπολογία και παρελθόν: Συμβολές στην κοινωνική ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Παπαταξιάρχης, Ευθύμιος και Θεόδωρος Παραδέλλης, επιμ. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Διαδικασίες κοινωνικού μετασχηματισμού στην αγροτική Ελλάδα: Κοινωνιολογικές, ανθρωπογεωγραφικές, εθνολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις. Δαμιανάκος, Στάθης, επιμ. Αθήνα: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
- Gender and Power in Rural Greece. Dubisch, Jill, ed. Princeton, N.J.: Princeton University Press.
- Contested Identities: Gender and Kinship in Modern Greece. Loizos, Peter and Evthymios Papataxiarchis, eds. Princeton, N.J.: Princeton University Press.
- Εαυτός και «Άλλος»: Εννοιολογήσεις, ταυτότητες και πρακτικές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Γκέφου-Μαδιανού, Δήμητρα, επιμ. Αθήνα: Gutenberg.
- Grece: Figures de l’alterite. Papataxiarchis, Evthymios, ed. Ethnologie Francaise 2005/ 2.
- Περιπέτειες της ετερότητας: Η παραγωγή της πολιτισμικής διαφοράς στη σημερινή Ελλάδα. Παπαταξιάρχης, Ευθύμιος, επιμ. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Η μητρότητα στο προσκήνιο : Σύγχρονες έρευνες στην ελληνική εθνογραφία. Καντσά, Βενετία, επιμ. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Crisis-scapes: Athens and Beyond. Brekke, Jaya Klara, Dimitris Dalakoglou, Christos Philippidis and Antonis Vradis, ed. Athens: Synthesi.
- Δίκτυα εξουσίας στη νεότερη Ελλάδα: Δοκίμια προς τιμήν του John Campbell. Mazower, Mark, επιμ. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Ελληνικά παράδοξα: Πατρωνία, κοινωνία πολιτών και βία. Ροζάκου, Κατερίνα και Ελένη Γκαρά, επιμ. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Μεταμορφώσεις του εθνικισμού: Επιτελέσεις της συλλογικής ταυτότητας στην Ελλάδα. Πλεξουσάκη, Ευφροσύνη, επιμ. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Πολιτικές της καθημερινότητας: Σύνορο, σώμα και ιδιότητα του πολίτη στην Ελλάδα. Παπαταξιάρχης, Ευθύμιος, επιμ. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Critical Times in Greece: Anthropological Engagements with the Crisis. Dalakoglou, Dimitris and Georgios Agelopoulos, eds. London: Routledge.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- Journal of the Royal Anthropological Institute
- American Ethnologist