Καντσά Βενετία

Καντσά Βενετία

Καθηγήτρια
Πρόεδρος Τμήματος

Γνωστικό Αντικείμενο: «Ανθρωπολογία της Συγγένειας»

ΦΕΚ Διορισμού: 1026/ 2.7.2020 τ.Γ’

Η Βενετία Καντσά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Ειδικεύτηκε στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1987), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιιο Αιγαίου (1995), και έλαβε τo διδακτορικό της στην ανθρωπολογία από τη London School of Economics and Political Science του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2001). Διδάσκει κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το 2001, είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελετών Οικογένειας και Συγγένειας, ενώ υπήρξε μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΠΜΣ «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις» (μετέπειτα «Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία») από το την ίδρυσή του το 2003 μέχρι το 2015.
Έχει ασχοληθεί με τις ερωτικές σχέσεις γυναικών στη σύγχρονη Ελλάδα, την «ορατότητα» της ομόφυλης επιθυμίας, τις οικογένειες επιλογής που συγκροτούν άτομα με ομόφυλες ερωτικές επιλογές, τη μητρότητα και τις νέες μορφές γονεϊκότητας, τη λεσβιακή κοινότητα στην Ερεσό και την ιστορία του λεσβιακού κινήματος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν ζητήματα θεωρίας της συγγένειας, επιστημολογίας και μεθοδολογίας του φύλου στις κοινωνικές επιστήμες, πολιτικών της σεξουαλικότητας και εννοιολογήσεων της ιδιότητας του πολίτη, φεμινιστικής και queer θεωρίας. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά της επικεντρώνεται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τους τρόπους συγκρότησης της συγγένειας, δημιουργίας και εξάπλωση γνώσης αναφορικά με την αναπαραγωγική διαδικασία σε πλαίσια κοινωνικών και τεχνολογικών μετασχηματισμών, καθώς και τις σχέσεις ιατρικής τεχνολογίας, νόμου και θρησκείας.
Συμμετείχε στο ερευνητικό δίκτυο EastBordNet -Cost Action (2008-2012), καθώς και στο ερευνητικό πρόγραμμα FP7 Families and Societies (2013-2018), είναι αξιολογήτρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων (FP7, Horizon) κι εξωτερικό μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της ερευνητικής ομάδας ReproSoc στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στο American University of Beirut και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έχει παρουσιάσει το έργο της ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πανεπιστήμια κι ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 2012 ως το 2015 ήταν η επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος στα πλαίσια της Αριστεία Ι (In)FERCIT που αφορούσε τη λεπτομερή εθνογραφική καταγραφή των εννοιών, πρακτικών, πολιτικών και τεχνολογιών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, τη σύνδεσή τους με νομικά θέματα και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γύρω από την (υπο)γονιμότητα και την αναπαραγωγή, καθώς και τη σύγκριση με αντίστοιχες έρευνες που γίνονται σε γειτονικές (Ευρωπαϊκές και μη Ευρωπαϊκές) χώρες -συγκεκριμένα την Ισπανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Τουρκία, τη Κύπρο και το Λίβανο.

Επικοινωνία

Προπτυχιακά Μαθήματα

ΠΑ/Σ-079 Ανθρωπολογία της φύσης
Ειδικού υποβάθρου ανάπτυξης δεξιοτήτων
ΚΑ-120 Ανθρωπολογία της συγγένειας
Υποχρεωτικό μάθημα γενικού υποβάθρου

Μεταπτυχιακά Μαθήματα

ΚΙΑ-Α-4 Μεθοδολογικά Ζητήματα
ΠΜΣ Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία
ΚΙΑ-Ι-4 Μεθοδολογικά Ζητήματα
ΠΜΣ Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία
ΚΙΑ-7 Ανθρωπολογία της συγγένειας και του φύλου
ΠΜΣ Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία

Μαθήματα που έχουν διδαχθεί

KA-121 Σύγχρονες Προσεγγίσεις της Συγγένειας και της Οικογένειας (επιλεγόμενο μάθημα)
ΚΑ-125 Ανθρωπολογία της Γέννησης και του Θανάτου (επιλεγόμενο μάθημα)
KA-129 Ανθρωπολογία της Επιστήμης (επιλεγόμενο μάθημα)
ΠΑ/Σ-012 Οικογενειακές Υποθέσεις (επιλεγόμενο σεμινάριο)
ΠΑ/Σ-061 Συγγένεια, Θρησκεία, Αναπαραγωγή (επιλεγόμενο σεμινάριο)
ΠΑ/Σ-073 Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις της Γέννησης και του Θανάτου (επιλεγόμενο σεμινάριο)
ΓΦ-3 Φύλο, Φεμινιστική Θεωρία, Πολιτική (μεταπτυχιακό μάθημα)

Προπτυχιακά Μαθήματα

ΠΑ/Σ-079 Ανθρωπολογία της φύσης
Ειδικού υποβάθρου ανάπτυξης δεξιοτήτων

Μεταπτυχιακά Μαθήματα

ΚΙΑ-Α-4 Μεθοδολογικά Ζητήματα
Καντσά Βενετία & Πανόπουλος Παναγιώτης & Εξερτζόγλου Χαρίλαος & Χαντζαρούλα Ποθητή
ΚΙΑ-Ι-4 Μεθοδολογικά Ζητήματα
Εξερτζόγλου Χαρίλαος & Χαντζαρούλα Ποθητή & Καντσά Βενετία & Πανόπουλος Παναγιώτης
ΚΙΑ-7 Ανθρωπολογία της συγγένειας και του φύλου
Βενετία Καντσά